Gå på en nit

Uttrycket att gå på en nit kan man använda i olika sammanhang. Ordet nit och nitlott använder vi i flera uttryck. Oftast använder man ordet i sammanhang för att beskriva att man misslyckats med något man tagit på sig att göra eller att man valt fel. Om man till exempel är säker på att en händelse ska sluta på ett visst sätt men det inte blir så i slutändan. Då kan man kalla det att man har ”gått på en nit”. Om man tänker mer åt ett exempel gällande till exempel lotterier. Där kan man välja det alternativ som man tror ska vara det mest framgångsrika valet. Det som sannolikt skulle lättast ge vinst, eller lättast skulle ge utdelning. Om det sedan visar sig att inte vara så, då har man ”dragit en nitlott”.

Livets lotteri

Folk benämner ofta något som man kallar livets lotteri. Med detta innebär att det är som att spela på lotteri gällande vilka förutsättningar man får när man föds här på jorden. Redan vid födseln skapas dessa. Var man föds på jorden eller vilka förutsättningar som finns för en då kan man aldrig hjälpa eller förhindra. Vid denna tid handlar det om levnadsförhållande, ekonomisk trygghet med mera.

I västvärlden så har man ofta fötts med bra levnadsförhållanden med bra förutsättningar. Då kan man säga att man haft tur i livets lotteri. De finns ju de som drar nitlotter med, även i livets lotteri. Med dessa menar man de som har det mycket sämre. Till dessa kan gatubarn i U-länder tillhöra. Även barn som fötts i fattiga familjer utomlands som inte har råd att livnära sin familj och därmed barnen ordentligt.

När man i Sverige pratar om nitlott eller att gå på en nit så gäller det oftast ekonomiska saker. Detta kan gälla saker som till exempel lotterier av olika slag där man fått nitlotter.

Hantera en nitlott

Om man fått en nitlott blir man såklart besviken. Tanken på att en vinst försvinner och drömmen med den. Men blir såklart besviken. Många köper flera i förhoppning om att nästa lott ska vara den rätta. Den som slutligen kan ge den stora vinsten. Det gäller att tygla sina känslor. I alla spel och lotterier finns det nitlotter. Dessa är fler än de lotter som ger vinster, annars skulle inte lotterierna kunna gå runt. Detta måste man veta och acceptera. Det gäller att besvikelsen inte får överhanden, och att man tänker klarsynt på det hela. Man har fått en nitlott. Det är inte hela världen.

Tänk tydligt och noga på hur man skulle lägga upp sitt spelande. Har man råd med en extra lott bara för att den första blev en nitlott. Det finns inget som inte säger att nästa blir det med. Man får försöka vara strategisk gällande sitt spelande och komma ihåg de regler man har satt upp för sig själv gällande allt så spelandet inte tar överhanden så man blir beroende. Det gäller även att tänka till en extra gång om man har råd, kan man spela smartare på den nya lotten på något sätt som gör att man vinner nästa omgång.

Det är viktigt att behärska sina känslor och ha sina egna regler och strategier som kan hjälpa om man får en nitlott. Samtidigt tänka på att det kommer ske förr eller senare att man får den där nitlotten för ingen kan vinna alltid då det finns fler nitlotter än vinster. Då vet man till nästa gång hur det känns och kanske kan man hantera det ännu bättre då och har lärt sig något nytt tills gångerna efter.