Trisslotter

Svenska Spel lanserade år 1986 en skraplott vid namn Trisslott. Denna lott blev en enorm succé som än idag är mycket omtyckt. På de flesta ombud och plattformar som Svenska Spel agerar på finns Trisslotten.

En Trisslott kostar vanligtvis 30 kronor och för denna summa kan man bli miljonär på. Det är inte konstigt att den är omtyckt och har hållit sig kvar i alla dessa år. 30 kronor är ju småpengar om man jämför med de miljoner kronor som man kan vinna, vilket nog är det många tänker på när de köper lotten. Under vissa kampanjer som tillkommer då och då så kan den potentiella högsta vinsten öka vilket lockar till sig ännu fler köpare. Det som lockar är att man får fler skrapfält som leder till fler sätt att vinna på eller högre vinster.

Olika Triss sorter

Genom åren har Trisslott funnits kvar men utvecklats till ännu fler slags skraplotter och varianter av den vanliga lotten såsom dubbeltriss, jultriss och Triss med extrachans.

Med dubbeltriss innebär det att det är två lotter som är sammansatta som en, därav är priset på denna 60 kronor istället för de vanliga 30 kronorna då man får två lotter i en. På denna lott gäller det att få tre lika belopp på någon av de sammansatta lotterna. Det ger även vinst om man har ett belopp på ena lotten som är samma som två på den andra sidan. Att multiplicera vinsten finns också på denna lott.

Triss med extrachans är en kampanjlott. På kampanjlotter brukar det finnas extra skrapfält, eller skraprutor som de också kan heta. Denna extra skrapruta kan innehålla olika saker. Om den innehåller ett belopp kan den på vissa kampanjer räknas till de ordinarie skraprutorna och man kan på så sätt lättare få ihop tre av samma belopp som ger vinst. På vissa kan den extra skraprutan innehålla en stjärna som då menar att man vinner summan av beloppet om man får tre lika belopp.

Det finns ännu en Trisslott som kallas TV-triss. Med denna innebär att man förutom beloppet kan skrapa fram tre tv-symboler i de olika skraprutorna. Om spelaren får fram de tre symbolerna så får denna även en summa i en TV dragning, där man är garanterad vinst.

Om man inte tycker chansen är tillräckligt stor med en dubbeltriss finns det nu ännu en variant som är större som heter jättetriss. På denna lott är det fyra sammansatta trisslotter i en. Skillnaden på denna lott jämfört mot förra är dock att man inte får kombinera de olika lotterna. Men det finns en chans att få en vinst på alla de fyra lotterna. På denna lott finns det även en skrapruta för att kunna multiplicera vinsten. Denna lott kostar det fyrdubbla mot en enkel Trisslott då det är fyra i en.

Om lotten

På en vanlig Trisslott finns det nio rutor, på en kampanjlott finns det tolv rutor. Dessa ska skrapas och målet är att man får fram tre av lika belopp för att få en vinst. På senare tid har det tillkommit ännu en skrapruta. Denna ruta ger spelaren möjlighet att multiplicera vinstbeloppet med en, två, fem eller tio gånger. Man kan som spelare också få nitlott.

Även om det inte står nitlott på någon av Trisslotterna så finns de såklart. Dessa innebär att det är en lott utan vinst. Utöver rutorna som man ska skrapa för en eventuell vinst finns det även en kontrollruta. Denna ska man absolut inte skrapa. Lotten blir ogiltig om denna ruta skrapas. Då spelar det ingen roll om det varit vinst eller inte på den.

Om man räknar ut att på 2 miljoner lotter så utgår 29,4 miljoner kronor i vinst. Det innebär enligt vinstplanen att det är i genomsnitt vinst på cirka var femte lott. På en ordinarie Trisslott kan man vinna uppåt miljonen, men vid några tillfällen har Svenska Spel haft specialutgåvor där högsta vinsten varit på tio miljoner.